Recept na slepice s lanýži. Slepice uvaří se zároveň se zeleninou a osmi kolečky lanýžů. Pak se vyndá a rozkrájí, lanýže se též na nudličky pokrájejí. Polévka zapraží se jíškou, povaří a na lanýže i slepici procedí, přidá se citrónová kůra a květ, a omáčka nechá se vařit, až zhoustne.

Mezitím upraví se následující knedlíčky:

Utrou se2 deka hovězího morku, k tomu se přidá kus telecího syrového masa, na struhadle rozstrouhaného, strouhaná houska, 3 lžíce smetný, citrónová kůra, trochu květu a 2 vejce, vše se znova řádně utře, osolí a mokrou rukou kulatí se z toho knedlíčky, které se dají do omáčky uvařit. (Musí se přikryti poklicí.) Mimo knedlíčky mohou být též makarony, na něž se uhněte těsto ze 2 vajec a trochu vína. Nesmí býti tak tuhé jako na nudle. Rozválí se a nařežou se z něho malé čtverečky. Váleček i formička
se trochu pomoučí, čtvereček za cípek na váleček natočí, přes formičku válečkem přejede a tak se pokračuje, až jsou všecky hotové, načež se hodí do slané vařící vody. Po ocezeni nechají se ještě v omáčce povařit.