Pěkně očistěnou kachnu rozřízni na hřbetě, vyber vnitřnosti, a kostičky z ni všechny vyloupej, dej ji na kuthánek a posyp ji jalovcem na hrubo roztlučeným, citronovou kůrou na drobno rozkrájenou, nalej na ni půl žejdlíku bílého vína, přidej dva bobkové listy a nech ji tak půl dne v tom ležeti, pak kachnu obrať a nech ji ještě den neb dva v omáčce ležeti, podle toho jak jest kachna stará. Když pak chceš kachnu připraviti, vyndej ji z omáčky, otři s ní jalovec a citronovou kůru, kachnu trochu rozevři, polej ji trochem provenceského oleje, posyp troškem soli a tlučeným pepřem. Pak připrav nádívku takto: z libry telecího masa sejmi kůžičky a rozsekej maso na drobno, přidej k tomu čtvrt libry pěkné slaniny, slanečka, jednu ve vodě namočenou a vymačkanou žemličku, vše dobře rozsekané v moždíři utluč, přidej k tomu dvě vejce, lžíčku kapar, osol a ještě promíchej, pak tou nádívkou naplň kachnu, dobře ji zašij a urovnej, oblož ji slaninou na tenké lístky rozkrájenou, a obvaž nití, vlož ji pak do kuthánku a nalej na ni omáčku, v níž byla kachna naložena, přidej k tomu nakrájenou cibuli, mrkev, kousek másla a koflík hovězí polívky, přiklop kuthan dobře a nech to zvolna půl druhé hodiny dusiti, pak kachnu vyndej, slaninu sejmi a nit vytáhni, dej kachnu na mísu, nech ji vychladnouti, pak ji úhledné rozkrájej a podej s následující omáčkou. Uvař tři vejce na tvrdo, žloutky vyber a protlač skrze sejtko do mísečky, přidej k tomu tři lžíce hořčice, půl lžíce svařené rozsekané zelené petružele, lžíci sardelového másla, několik na drobno rozsekaných šalotek, dvě lžíce dobrého provenceského oleje, dvě lžíce octa, trochu tlučeného bílého pepře, malounko soli, půl koťíku rozpuštěného rosolu, pak to dobře rozmíchej a nalej do mísečky.