Cikánská pečeně. Vezmi 5 kilo masa z nízkého boku, zbav kostí, naklepej, rozřízni ve výšce do polovičky, ale nedořízní, by se z masa, až je rozložíš, utvořila placka. Urovnej ji, osol, pokryj 30 dkgr. skrájené slaniny, 1 na drobno rozsekanou cibulí, málo pepřem a zelenou petrželkou. Pak maso do kotouče sbal, pevně svaž a oblož slaninou.

Na pekáč dej kosti, slaninu, máslo, cibuli, zeleninu, všechno koření, ne však mnoho, pečení vlož na to, podlij polévkou a nech zvolna dusit. Když jest dosti měkká, přendej na jiný pekáč; se šťávy sebeř omastek, popraš ji moukou, aby byla dosti hustá, přilij červeného vína, nech povařit a přeceď na pečeni.

Ke slanině někdo dává též na nudličky skrájené okurky nakládané. Na místo slaniny namaže se na rozbalené máslo nádívka, ke které se může použiti některé kašoviny syrové.

Jinak se upraví nádívka takto: na 4 kila pečeně umele nebo jemně useká 1 kilo vepřového a 1/4 kila uzeného masa, 1/4 kila slaniny, osolí se to, dá se k tomu citronová kůra, strouhaná nebo jemně sekaná cibule, zelená petržel, špetka pepře a dobře se tp promíchá. Též se ještě takto může změniti: přičiní se k tomu 2 vejce a z 1 housky kaše, kterou lze nahraditi 1 máčenou a vymačkanou houskou. Stačí pro 10 osob.

Cikánská pečeně II.

Vezmou se 2 kg. jalového žebra a žilky se z něho vyberou, maso se rozřízne na tenkou placku, naklepá a osolí, opepří, posype strouhanou houskou a cibulí; pak se dá nádívka: vezme se 2 kg. vepřového a telecího masa, rozseká se a žilky se vyberou, přidá se k tomu bílá houska v mléce namočená, 5 vajec; to vše se promíchá, placka se tím pomaže, zabalí, motouzem pováže a dá na slaninu a máslo péci.