Dršťky, zadělávané dršťky, pečené dršťky, smažené dršťky i s cibulkou
Dršťky
Dobře vyprané a očištěné dršťky nech půl hodiny vařit, pak je dej do jiného hrnku, nalej na ně čisté vody, osol je, nech je do měkká uvařit a na nudličky je rozkrájej; udělej bledou máslovou jíšku a když se začíná pěnit, nech na ní zpejchnout drobně rozkrájenou cibulku, potom do toho dej dršťky, žzalej to trochu hovězí polévkou, přidej .trochu drobně rozkrájené zelené petružele, okořeň tlučeným květem a zázvorem, nech to chvíli po- vařit a dej na stůl. Chceš-li, můžeš při dršťkách vařiti též kousek uzeného masa, které se pak na kostičky nakrájí a s drštkami smíchá.
Zadělávané dršťky
Dobře vyprané a očištěné dršťky nech čtvrt hodiny vařit, pak je dej do jiného hrnku, osol, přidej několik zrnek pepře a nového koření, cibuli se dvěma zastrčenými hřebíčky, mrkev, bobkový list, kousek zeleně petružele a větvičku dymiánu, nalej na ně čisté vody a nech je do měkká uvařit, pak je vyndej a rozkrájej na nudličky; udělej bledou máslovou jíšku, rozdělej ji hovězí polévkou, zamíchej vejci se smetanou rozkloktanými, dej do toho dršťky, okořeň květem a zázvorem a nech to nad ohněm za stálého míchání trochu zhoustnouti, vařiti se to však nesmí. Potom dršťky vylej i s omáčkou na mísu a oblož je na nudličky rozkrájenou •smaženou žemličkou.
Pečené dršťky
Vařené dršťky rozkrájej na kostky asi dvoupalcové, dej je do hluboké mísy, posyp usekanou cibulí a zelenou petruželí, osol, opepři, pokrop olejem, zaceď citrónovou šťávou a nech je tak asi hodinu ležet; pak je vyndej, omoč v rozpuštěném másle, obal v ustrouhané housce a nech je na rošti upéci; pak je narovnej na horkou mísu a ve zvláštní nádobce předlož remuládu aneb jinou pikantní omáčku.
Smažené dršťky
Rozkrájej a nalož vařené dršťky jak v předešlém čísle podotknuto, jen že olej můžeš z marinády vynechati; pak kostky vyndej, popraš moukou, omoč v rozkloktaném vejci, obal v ustrouhané žemličce a v horkém másle neb sádle do zlatova usmaž. Do vajíčka můžeš též přimíchali lžičku umleté hořčice neb trochu drobné usekané zelené petružele. Narovnej na horkou mísu a oblož na koláčky nakrájeným citronem.
Dršťky s cibulkou
Dobře vařené dršťky rozkrájej na nudličky a nech je na rendlíku na másle smažit; na jiném rendlíku nech smažit na másle přiměřené množství usekané cibule; když obojí začíná pěkně červenati, tedy přidej cibuli k dršťkám, nech ještě chvíli smažiti, častěji to zlehka protřásajíc; potom to osol a trochu opepři, máslo sceď, dršťky vsyp na horkou mísu, zaceď citrónovou šťávou a posyp drobně usekanou zelenou petruželkou.
Drštkové závitky
Z vařených dršťek nakrájej kousky asi dva palce široké a čtyry palce dlouhé; utluč v hmoždíři kousek libového masa z kuřete a kousek šunky, obojí usekané, přidej jednu ve smetaně namočenou nevymačkanou žemličku, jedno rožkloktané vejce, trochu usekané zelené petružele, trochu soli, pepře a muškátového oříšku a dobře to dohromady promíchej a utři; touto nádivkou pomaž kousky drštěk, zaviň je, svaž nití, narovnej na kastrol vyložený slaninou a na koláčky rozkrájenou cibulí, mrkví a celerem, podlej trochem polévky, přikrej pomaštěným papírem a nech v mírné troubě asi dvě hodiny péci, dle potřeby polévkou podlévajíc, aby šťáva nevysmáhla. Potom závitky vyndej na horkou mísu, šťávu nech zhoustnouti, přidej trochu papriky a dle libosti i trochu omáčky z rajských jablíček, proceď to
jemným sýtkem na závitky a předlož.
Odzkoušej též recept na dršťkovou polévku z předvařené dršťky
Napsat komentář