Dušené hovězí maso – babiččin recept. Vezmi asi tři libry hovězího masa ze zadku, hodně je dřevěnou paličkou sklepej, pak prostrkej je slaninou, as na prst tlustě nakrájenou, dej do kuthanu a nalej na ně trochu vinného octa a nech to takto as čtyryadvacet hodin naložené.

Když pak chceš maso připraviti, dej ho na kuthan, osol, přidej trochu octa, trochu hovězí polívky, přidej jednu skrájenou cibuli, kousek mrkve, bobkový list, několik zrnek pepře, dva řebíčky, přiklop to a nech zvolna do měkka dusiti. Zatím rozpal kus másla, dej do ného dvě vařečky mouky a kousek cukru a upraž z toho jíšku do hněda, k tomu přilévej pak poznenáhla as žejdlík hovězí polívky, z níž jsi byla mastnotu sebrala, a omáčku z toho dušeného masa, s níž jsi taktéž všecku mastnotu byla sebrala, nech to as půl hodiny vařit, až je z toho silná, hnědá, příjemně zakyslá omáčka, a když jsi z ní ještě naskytujíci se mastnoty sebrala, vylej ji na dušené maso a nech to trochu povařiti.

Pak vlož maso na mísu, vlej na ně část omáčky, nes na stůl a ostatní omáčku ve zvláštní mísce podej. Můžeš k tomu též přidat osmažené brambory.