Dušený hovězí jazyk
Vyper a vař celý hovězí jazyk as půl hodiny, a je-li veliký, celou hodinu. Potom nech jej vychladnout a úhledné jej okroj, prostrkej jazyk slaninou, na podlouhlé kousky nakrájenou a v soli a pepři omočenou. Pak vezmi kuthan, poklaď dno nakrájenou slaninou, několika kousky telecího masa, přidej dvě mrkve, čtyry cibulky, trochu dymianu a řebíčků, polož na to pak upravený hovězí jazyk, vlej na to tolik hovězí polívky, až je jazyk úplně potopen a dus to tak dlouho, dokud jazyk úplně nezměkne, což tři neb čtyry hodiny trvá: časem přilévej trochu hovězí polívky a vytlač do toho šťávu z několika citronů. Když jazyk náležitě byl změknul, vyndej jej z kuthanu, sejmi s ného kůži a na mísu jej uprav. Rozřízni jej totiž na dlouho od zadního konce k přednímu, čili do špičky, ale tak, aby při předním konci trochu spojen zůstal a byl na mísu rozložen srdci se podobal. Pak postav jej na teplé místo. Omáčku protlač skrze sejtko, vytlač šťávu z jednoho citronu, polej tím trochu jazyk a ostatní omáčku podej v mísečce.
Napsat komentář