Rozsekej hovězí ohon po kloubkách. Dej na dno kuthanu tří velké rozkrájené cibule, polož na ně hovězí ohon, přilej trochu octa a nech na prudkém ohni dusiti, až změkne, a přilévej mezi tím střídavě trochu hovězí polívky a trochu octa. Asi hodinu před tím, než jej chceš dáti na stůl, dej na rendlíček trochu sádla a malý kousek cukru, rozpal jej do hněda, přidej několik lžiček mouky a udělej z toho hnědou jíšku; nalej do ni pro cezenou omáčku z dušeného ohonu, rozmíchej, přidej trochu citronové kůry na drobno rozsekané, několik bobkových lístků, několik utlučených řebíčků a nech omáčku povařiti. Pak omáčku skrze sejtko proceď, omastek s ní seber, vlej ji na ohon a nech ještě chvíli povařiti.