Vezmi pěkné hovězí maso od ledviny, sejmi s něho kůžičky, úhledné je přikroj, pak po délce na dvě půle rozřízni a oba díly slaninou prostrkej. Do hluboké hlíněné mísy dej ocet, nakrájenou cibuli, mrkev, bobkový list, trochu pepře a všehochuti, vlož nyní do toho upravené maso a nech je v tom přes noc naloženo. Druhého dne dej na kuthan rozkrájenou slaninu, vlož do toho naložené maso se vším ostatním, patřičně to osol, kuthan plechovou neb železnou pokličkou přiklop, na pokličku dej žhavé uhlí, aby pečené ze všech stran stejně se dusila. Nech to nyní zvolna dusiti, při čemž maso vypečenou šťávou polévej a uhlí na pokličce v žhavosti udržuj. Když pečené náležitě byla změkla a je pěkně hnědá, vyndej oba kusy a dej do mísy, postav na teplé místo, oblož smaženými brambory a polej pepřovou omáčkou. Omáčka tato následovně se připravuje: Rozkrájej šest šalotek (ošlejchů) na kousky, dej do kuthanu, přidej kus surové na kostky nakrájené šunky a půl kávově lžičky celého bílého pepře, přilej něco přes čtvrt žejdlíku dobrého vinného octa, přiklop kuthan a nech v něm vše rychle dusiti. Pak přidej k tomu půl žejdlíku omáčky z hnědé jíšky a šťávu z ledvinově pečené, s níž byla jsi všechen omastek sebrala, nech to dobře svařiti, proceď a omáčkou tou z části pečeni polej, ostatní omáčku podej v mísečce.