Vezmi nejméně šest liber hovězího masa od zadních žeber, sklepej je dřevěnou paličkou, smíchej sůl s tlučeným pepřem a tím maso hodně natři, zaobal je pak do papíru, omastkem z pečené neb z polívky namazaného a špakátem to svaž. Pak to dej na pekáč, přilej trochu mastné hovězí polívky a as tři neb čtyry hodiny zvolna do měkka to peč, časem pak trochem hovězí polívky polévej. As půl hodiny, než hovězí pečeni neseš na stůl, sejmi z ní papír a nech jí pak dále péci až má krásnou jasnožlutou barvu. Přitom ji už jen vlastní její šťavou pilně polévej. Dávej však pozor, aby hovězí pečeně nebyla příliš měkká, poněvadž by byla pak suchá a příliš šťávy své by pozbyla. Vyndej pak pečeni na mísu, oblož usmaženými brambory, s omáčky seber mastnotu a trochu ji na pečeni proceď, ostatní omáčku pak ve zvláštní mísečce zároveň s pečení z hovězího masa na stůl přistav.

Tip: Znojemská hovězí pečeně