Hovězí jazyk čistě vyper, stoč a šprejlem protáhni. Nyní dej do hrnce koření, zeleninu všeho druhu: cibuli, česnek, bobkové listí, dymián, citronovou kůru a sůl, polož na to jazyk, naplň vodou, přikrej a vař; as za hodinu přilej horké vody, aby bylo dosti jíhy na omáčku. Je-li jazyk již měkký, vyndej jej, oloupej, dej do jíhy, přimíchajíc pro příjemnou chuť octa; na to jazyk zcela na měkko uvař a vyndej. Zatím dej na rendlík kus cukru a přepouštěného másla, nech oboje rozhřáti (můžeš dáti cukr roztlučený, neboť jest to rychlejší), přidej mouky do toho, dle množství jíšky, nech ji pěkně zčervenati, sceď na ni odvar z jazyka, by byla omáčka pěkně hustá, přidej mandlí na dlouho rozkrájených a rozinek dle libosti, svař omáčku, nalej na jazyk, aneb je-li nádoba, v níž omáčka se nalezá, dosti velká, dá se jazyk do ní, svaří se řádně; nařezá se na kousky, aneb v celosti, naleje se naň omáčka, posype se nudlovitě nařezanou korou citronovou a kaprlem. Dáš-li do odvaru z polovice octa a z polovice červeného vína, nabývá to ještě více chuti.