Recept na španělský ptáček z hovězího masa. Z hovězí svíčkové pečeně nařežou se plátky jako na hovězí steak, naklepou se, posypou dobře nakrájenou slaninou, cibulí a novým kořením, málo se posolí, každý plátek hovězího masa se stočí a nitkou ováže.

Na kastrol dá se dusiti cibule, celer, petržel, mrkev, tymián, kus bobkového listu a kus cukru. Když to zhnědne, vloží se na to závitky, a jsou-li již napolo měkké, podlijí se polévkou. Za chvilku se vyndají, šfáva se řídce zapraží tmavou jíškou, dá se do ní kus upáleného cukru, trochu octa, pár lžiček vína, nechá se povařiti, pak se přecedí, přidá se tam trochu citrónové kůrky, lžíce šípkové šťávy, závitky zbaví se nitek, kterými byly ovázány, vloží se znova do omáčky a nechají se v ní tak dlouho, až od varu zhoustne.

Španělské ptáčky ozdobí se pastičkami, smaženými plátky houskovými nebo smaženými růžičkami, které se upravují takto:

Vezme se drobet mouky, kousek másla, tři žloutky, málo soli a vypracuje se těsto trochu řídčí než na nudle, rozválí se, formičkou se z něho vykrájejí malé hvězdičky, složí se krajem na sebe, přimáčknou a v rozpáleném másle usmaží.