Babiččina svíčková pečeně – recept. Vezmi celou svíčkovou pečeni, to jest kus libového masa pod ledvinou, skrájej s něho všecky kůžičky a lůj, pak jej po délce rozřízni a hodně do šířky sklepej, osol, bílým tlučeným pepřem popraš, hojně čerstvou slaninou na nudličky nakrájenou prostrkej a postav stranou.

Udělej pak následující nadívku: dej do hluboké mísky tří cela vejce, kus na drobno rozsekané slaniny, na drobno rozkrájené žampiony, dvě lžíce též na drobno rozsekané a do žlutava usmažené cibule, lžíci rozsekané zelené petružele a tolik rozstrouhané žemličky, aby z toho byla hodně přihoustlá, nádivka, osol a dobře to promíchej, pak tím potři upravenou pečeni, po délce ji zbal a silnou nítí obvaž.

Vymaž pekáč máslem, vlož do něho tři na koláčky nakrajené cibule, jeden petruželový kořínek, jednu mrkev a jeden celer, vše na koláčky nakrájené, přidej k tomu kousek dymianu, dva bobkové lístky, několik zrnek pepře a nového koření, vlož pak na to upravenou pečeni, podlej ji sklenicí červeného vína a polej koflíkem mastné masité polívky, přikrej to poklicí a nech v troubě dusiti, při čemž musíš pečení začasto šťávou, v níž ona se peče, polévati.

Když pak maso dostatečně změkne, což se asi za tři neb půl čtvrt hodiny stane, tuto pečeni z pekáče vyndej, popraš omáčku moukou a nech to ještě nějakou chvíli dusiti, přilej pak k tomu ještě trochu polívky a vína, zamíchej tím, nech to ještě chvílku povařiti, pak šťávu skrze sýtko proceď, vlož pečeni na pekáč, nalej na ni procezenou šťávu a dej opět do trouby, a když maso trochu zčervená, tedy je na úhledné kousky nakrajej a na mísu narovnej, oblož je usmaženými zemčaty aneb je oblož makaronkami a posyp tyto rozstrouhaným parmezánovým sýrem. Omáčku podej v mísečce.