Svíčková pečeně šálovaná
Recept na svíčkovou pečeni šálovanou. Svíčková pečeně se rozpůlí, aby se z ní udělal široký plátek. Provleče se slaninou a šunkou, málo seosolí, zavine, zatáhne čistým špagátem, vloží se do kastrolu, nalije se na ni 1/3 litru červeného vína, přidá se citrónová kůra, hřebíček, nové koření, na to se přiklopí pevné přiléhající poklicí (nejlépe olepit poklici těstem) a nechá se tak hodinu dusití, při čemž se kastrolem často zatřese, aby se ke dnu nepřipekla.
Mezitím dá se na kousek slaniny do hněda udusiti zelenina, cibule a kousek jater, naleje se na to trochu polévky a nechá povařiti. Když je svíčková měkká, vyndá se, špagált se odstraní, šťáva z ní i šťáva z té zeleniny na hustém sítku se přecedí, pečeně znova do toho se vloží a nechá se tam tak dlouho, až je omáčka hustá jako u černé ryby, pak se skrájí maso na tenké koláčky, omáčkou polije a nese na stůl. Dají se k tomu brusinky.
Napsat komentář