Svíčková pečeně se čistě vypere; stáhne, kosti se odstraní, maso se s lojem na drobno rozkrájí a jemně rozseká; k tomu přidá se kůra citronová, dymián, roztlučené nové koření a pepř, žemlička ve vodě namočené dobře vymačkaná, 2 stroučky rozetřeného česneku. Vše ještě s masem se rozseká, promíchá, načež udělá se z toho dlouhý závitek; na pánvičku dá se rozkrájená cibule, buď lůj hovězí aneb slanina, pečeně na to se položí (také 2 listy bobkové dají se na pánev), podleje se trochu dobrého octa a tak se to peče aneb dusí; napotom vyndá se pečeně, dá se na jinou pánev, tuk se moukou zapraží, s vodou aneb polévkou naleje, svaří, napotom na pečeni se procedí, nechá se zcela změknouti a s brambory vůkol upravenými se předkládá.