Svíčková pečeně – recept po babičce

Ober z pěkné svíčkové pečeně tuk a kůžičky, osol ji, prošpikuj na nudličky nakrájenou slaninou a vlož do nádoby; dej do hrnku pintu vody, pintu vinného octa a chceš-li, i pintu vína, přidej jednu na koláčky nakrájenou cibuli, kousek celého zázvoru, několik zrnek pepře a nového koření, kousek dymiánu a jeden bobkový list, nech to svařiti, vlej horké na pečeni a nech ji dva až čtyry dni ležet, každodenně ji obracejíc. Pak ji dej na pekáč, nech zvolna péci, polévej kyselou smetanou, až je hezky do hnědá upečena. Svíčková pečeně může se obložiti a okrášliti rozličnými obklady a dobrá kuchařka dovede ji upraviti tak, že jí žádný labužník neodolá.

Svíčková pečeně se smetanou – recept po babičce

Když jest maso na předešlý spůsob na svíčkovou upečeno, nakrájej z něho na dva prsty tlusté řízky, pak rozkloktej dva žloutky aneb jedno celé vejce s koflíkem kyselé smetany, vlej to do omáčky, ve které se maso peklo, a nech to trochu povařit; potom narovnej řízky úhledně na mísu, proceď na ně omáčku a posyp je povrchu smaženou ustrouhanou žemličkou.

Svíčková pečeně s citronem – recept po babičce

Prostrkej slaninou kus svíčkové pečeně, zbavené kůžiček a tuku; dej na rendlík kousek rozkrájené slaniny, jednu cibuli, kus cukru, hřebíček, zázvor, celý pepř a nech to do hnědá upražit; pak na to polož maso, přilej trochu hovězí polévky, a vinného octa a nech to až do měkká dusit; také můžeš přidati pár bobkových listů a trochu dymiánu. Když jest hovězí maso dostatečně měkké, zapraž omáčku máslovou jíškou, zaceď citrónovou šťávou, pak ji proceď, dej do ní kousek drobně nakrájené citrónové kůry a kousek bílého cukru; svíčkovou pečeni polož na mísu, posyp smaženou strouhanou žemličkou a omáčku podej ve zvláštní nádobce.

Svíčková pečeně s vínem – recept po babičce

Prostrkej slaninou asi tři libry svíčkové pečeně, ze které jsi dříve všechny kůžičky a lůj okrájela, dej ji na kuthan, posyp ji drobnince rozkrájenou cibulí, trochem pepře, hřebíčku, zázvoru, nového koření a dymiánové míšeninky, přidej rozkrájenou petružel, celer, bobkový list a kousek másla, podlej pod ní trochu hovězí polévky, trochu octa, půl pinty červeného vína, a nech to pod pokličkou hezky do měkká dusit. Pak maso vyndej na mísu, oblož citrónovými koláčky, šťávu zapraž hnědou jíškou a sýtkem neb ubrouskem na maso proceď.

Zkus též recept na svíčkovou po babičce kuchařce Marie Axamitové