Uzenice s bramborovou kaší – recept. Půl kila hovězího masa a kousek vepřového drobně se useká, 6 deka vlašské rýže v polévce uvařené a trochu sesekané se k tomu připojí, dále se ještě přidá kousek slaniny, cibule, vše usekané, prášek všehochuti, citrónová kůra, jedna ostrouhaná, namočená žemle, tři vejce, trochu soli, vše se dokonale propracuje, sváli se z toho šiška, potře se bílkem a dá do plechové dlouhé íormy. Forma vloží se do pekáče naplněného vařící vodou a strčí do horké trouby. Kdyby byla trouba chladná, vylouží se všecka šťáva z uzenice a je pak suchopárná. Když se dopéká, potírá se šťávou, která se pod ní utvoří, aby po vrchu neokoravěla.
Mezitím uvaří se brambory, ocedí, hodně rozšfouchají, přidá se k nim kus nového másla, s nímž se řádně utrou, přilije se do nich trochu smetany a trou se opět až do běla. Uzenice rozkrájí se na kolečka, urovná do prostřed mísy, kaše dá se kolem ní a omastí se buď smaženou žemličkou neb osmaženou cibulí. Toto jídlo dává se na stůl za dosytek.