Na dno hrnce dej 1 velkou, na drobno rozkrájenou cibuli, trochu kmínu a papriky; hrnec naplň na polo zelím, na které přijde nyní 1 libra (1/2 kg.) řádně tučného masa od pupku (hovězího), toto rozřezej na kusy a polož na zelí, načež hrnec nyní zelím se naplní, jenž kmínem, solí a paprikou se posype, vodou poleje a zvolna vařiti se nechá, až maso řádně změkne. Zatím nařezá se na drobno slanina, do žluta se usmaží, 1 lžíce mouky se přidá, trochu se usmaží, a napotom v 1/2 žejdlíku (0.17 l.) kyselé smetany se rozkloktá a posléze do vařeného zelí se zamíchá; je-li potřebí, přidá se ještě paprika a za častého míchání řádně se udusí, napotom upraví tak, aby bylo zelí uprostřed a maso vůkol.

Recept z roku 1886.