Máslo s bylinkami na jiný spůsob
Bylinkové máslo – recept. Vyper v čerstvé vodě přehrstí kerblíku, čtvrtý díl estragonových lístků, též tolik bedrníku a osm šalotek, dej to do vařící vody, do které jsi byla přehrsti soli přidala, a nech to čtvrt hodiny na prudkém ohni vařiti, pak z toho vodu slej, nalej na to studené vody, pak z bylin opět vodu sceď, nech je na sýtku osáknouti, utluč to pak v moždíři s desíti dobře očištěnými a omytými sardelemi, s dvěma lžičkama jemných kapar a čtyrmi malými naloženými okurkami a s jedním spárkem česneku, utři to pak dobře s půlí librou čerstvého másla, přidej k tomu ještě na špičku nože jemně utlučeného pepře a muškátového ořechu, osm na tvrdo uvařených a též jemně v moždíři utlučených žloutků, trochu jemného provenského oleje a trochu estragonového octa a tolik špenátové barvy, aby bylinkové máslo dostalo pěknou nazelenalou barvu, utři to pak dobře a protlač skrze husté žíněné sýtko, udělej z toho podlouhlý bochánek, vlož je na skleněnou neb porcelánovou mísku a nech je na ledě neb ve sklepě stydnouti.
Recept na bylinkové máslo z roku 1886.
Napsat komentář