Krocan
Krocan. Očištěného krocana osol a dej na plotnu na 14 deka másla udusiti a pak teprve jej v troubě peč za pilného polévání šťavou. Vole krocana se nadívá. Též se jako kapoun obálívá slaninou.
Nádivka: Do utřeného másla smíchej 4 bílé strouhané housky, 6 vajec, skrájené spařené mandle, něco muškátového oříšku, citronovou kůru a sůl. Rozmíchej a pak vole tím nadívej. Posléze vloží se do volete na nádivku uvařené a oloupané celé kaštany. Když jest krocan pečený, vybeř kaštany, vlož je do cukru páleného na másle, který jsi zalila polévkou a zaprášila bramborovou moukou. Těmi kaštany zdob mísu s krocanem. Šťáva z pečeně se zahoustne bramborovou, ve vodě rozmíchanou moukou.
Nádivka kaštanová: Spař kaštany, oloupej je, vlož na mísu, dej pod ně kus másla, cukr, citronovou kůru, smetanu a dle potřeby něco bílé strouhané housky, by z toho byla nádivka. Jiná: Kus másla utři se 3 vejci, připoj bílou strouhanou housku, zelenou petržel a něco mléka. Kaštany uvař, oloupej, na másle s cukrem udus, nech vychladnout a pak do nádivky přimíchej. Jako krocan může se upraviti také kapoun.
Napsat komentář