Kosmatice
Kosmatice – staročeský recept. Vezme se 1 kilo mouky, neplný litr smetany, 7 deka másla, 3 žloutky, 4 deka droždí, trochu citrónové kůry a tlučeného zázvoru, 7 deka cukru, něco soli, zadělá se z toho těsto a řádně vypracuje. Když skyne, utvoří se z něho šiška, nebo buchta přes celý pekáč, nechá se dobře propéci a uloží do druhého dne. Pak se nakrájí na tenké, podlouhlé kousky. Do rozšlehaných vajec dá sp natrhaná bezový květ, Rozkráiená huchta omočí se se nejprve v mléce, pak vtom vejci, přičemž se květ na ni nachytá, načež se v másle usmaží. (Toto jídlo bývá na selských dvorcích o svátcích svatodušních.)
Bezový květ (celá větvička) jakož i poupata z bílé růže mohou se též smažiti. Jsou nejen velmi chutné, ale i zdravé. — Opláchnou se ve vodě, osuší, omočí v rozšlehaném osoleném vejci a dají do rozpáleného másla.
Napsat komentář