Rozkrájej žejdlík pěkných čerstvých škvarků na drobno. Dej na vál žejdlík mouky, přidej k ní rozkrájené škvarky a válečkem hodně je rozmačkej, shrň to pak na hromádku, udělej uprostřed důlek, vraz do ného dva žloutky, přilej tři lžíce smetany, dvě lžíce vína a lot droždí v mléce rozpuštěného, osol to, nožem rozkloktej a pak rukama hodně vypracuj, až je to pěkné hladké, pak těsto válečkem tence rozval, slož a zase rozválej, a tak třikráte to opakuj, po čtvrtě to pak rozválej as na malík tlustě, vykroj obrubou skleničky dolečky a klaď je na plech, pak postav je na vlažné místo a nech je skynouti, pomaž je pak rozkloktanými vejci a upeč hezky do zlatova, i můžeš je dáti studené neb teplé na stůl.

Tip: Ochutnejte škvarkové pagáče od Makové panenky