Když jsi byla 4—5 liber (2—2 1/2 kg.) pravého žitného těsta na bochníky řádně vyválela, vyndej na prkno; zatím však musí všecko ovoce, jež v ně dáti chceš, býti připraveno. K tomu vezmi: 12 lotů (21 dkg.) suchých hrušek, 12 lotů (21 dkg.) suchých švestek, 2 loty (3.50 dkg.) jablečných křížalek, 8 lotů (14 dkg.) datlí bez jader, 8 lotů (14 dkg.) fíků, 8 lotů (14 dkg.) cukrované citronové kůry (cedrat), 8 lotů (14 dkg.) jader ořechových, 8 lotů (14 dkg.) oloupaných mandlí, 8 lotů (14 dkg.) cukrované kůry pomerančové a 8 lotů (14 dkg.) rozinek bez jader. Všecko toto ovoce rozkrájej na hrubé nudle, dej na mísu, navlaž sklenicí pravé slívovice, promíchej řádně a zadělej v těsto. Aneb udělej z těsta 2 díly, vyválej jeden na 2 prsty tlustě, polož na ně ovoce shora vytčené, vyválej část druhou, pokryj jí celek a nech úpravu řádně vzejíti, a když se stalo, omyj vlažnou vodou a pec v peci. Jest tu potřebí delší doby, než u chleba obyčejného. Po pravém tyrolském způsobu dává se do chleba puze ovoce suché, a sice: hrušky, jablka a švestky.

Recept na bílý chléb po tyrolsku z roku 1886.

Zkus též německá vánoční štóla