Dolky
Rozpusť ve dvou žejdlících vlažného mléka kousek másla, vraz do toho tři celá vejce, přidej trochu tlučeného květu a dobře to rozkloktej, vylej to do mísy, přidej tři neb čtyry lžíce kvasnic, osol, potom dej do toho tolik bílé mouky, aby z toho bylo řidší těsto než na knedlíky, vypracuj to dobře až je těsto pěkné hladké, pak je nech skynouti, potom vyndej těsto na vál moukou posypaný a rozválej je as na prst ztlouští, pak omoč obrubu sklenice v mouce a vykrojuj jí dolečky a nech je ještě dobře skynouti.
Pak pomaž čistý plech máslem a peč na něm dolečky po obou stranách, Můžeš je však také jen na suchém plechu péci. Dolky pak namaž povidly, posyp nastrouhaným syrečkem neb strouhaným perníkem aneb mákem dobře utlučeným a s cukrem promíchaným a polej rozpáleným novým máslem.
Další tipy Makové panenky: recepty na masopustní koblihy a bavorské vdolečky, recept na vdolky s mákem a se švestkami a nakonec i český vdolek s mákem podávaný k polévce frankfurtské nebo čočkové
Napsat komentář