Do 1/2 žejdlíku (0.17 1.) dobiého mléka dej 2 žloutky, 1 celé vejce, sůl, citronovou kůru, 2 lžíce rozpuštěného másla, 2 loty (3.50 dkg.) cukru, muškát a 1 1/2 lotů (2.62 dkg.) kvasnic; vše smíchej a nech chvíli na teplém místě státi. Když se kvas zdvihá, zadělej, vezmouc tolik mouky, aby bylo těsto jako ono na obyčejné knedlíky moučné. Když jsi byla těsto promíchala, nech je kynouti; jakmile ještě jednou tak vysoko vystoupilo, rozpal v kuthanu máslo přepuštěné, těsto ještě promíchej a vařečku odstraň. Nyní namoč plechovou lžíci v horké máslo, vezmi lžící z těsta malý kousek podlouhlý, dej do másla, až jest povrch jeho pokryt, napotom se všech stran pěkně do červena pec a hned za tepla cukrem a skořicí posyp. Když jsou všecky hotové, uprav je pěkně, přidajíc šodó z mléka, aneb dobrá povidla.

Recept z roku 1886.