Martinské rohlíčky od babičky. Dej do hluboké mísy libru mouky, přidej do ní čtvrt libry rozhřátého másla, čtyry žloutky a neplný žejdlík dobrého mléka, dvě lžíce tlučeného cukru, čtyry lžíce kvasnic, trochu osol a dobře těsto na martinské rohlíčky měchačkou vytluč, vyndej je pak na vál moukou posypaný, rozválej je válečkem na prst ztlouští a nakrájej z toho pak čtverhraníčky, odřízni z každého jeden cípek a naplň je buď upraveným mákem, jak dále uvedeno, povidly neb tvarohem aneb nějakou ovocní zavařeninou a zbal je pak tak, aby odkrojená strana do vnitř svinuta byla, namaž plech máslem, poklaď jej upravenými rohlíčky hezky od sebe, pomaž je bud máslem neb rozklepaným vejcem, nech je trochu kynout a upeč je v dobře prohřáté troubě, sešoupni je pak na žíněné sýto a posyp cukrem.

Tip: Martinské rohlíčky bez kynutí i klasické recepty na martinské rohlíky s makovou či ořechovou náplní v receptech Makové panenky.