Recept na babiččiny mazance: Dvě libry (1 kg.) mouky dej na velkou mísu a postav do vlažna přidajíc 1/2 lib. (1/4 kg.) čerstvého másla rozkrájeného a moukou zadělaného; k tomu dále 1/2 lib. (1/4 kg.) roztlučeného cukru, kůry citronové, sůl a muškát, 3/4 žejdlíka (0.27 l.) dobrého, vlažného mléka rozmíchej s 4 žloutky, 1 celým vejcem, 2 1/2 lotu (4.37 dkg.) dobrých kvasnic rozpusť ve vlažném mléce, s ostatním mlékem promíchej; těsto tím zadělej a řádně propracuj, napotom moukou posyp, teplým šatem pokryj a nech státi, těsto musí býti pěkně pevné. Nyní vezmi těsto na prkno, učiň z něho 2 díly, zadělej v každý díl dle libosti hrozinky a mandle na hrubo rozkrájené, uprav pěkně kulaté, polož na plech máslem natřený, potři vejcem roztlučeným, nech pěkně vzejíti a velmi zvolna pec. Počíná-li se již péci, prořízni prostředek lehce přes kříž a z úplna pěkně do hněda pec a potom za tepla cukrem posyp.

Recept na mazanec z roku 1886.