Zadělej 1 libru (l/2 kg.) mouky s 12 loty (21 dkg.) másla lehce rozpuštěného, přidajíc 3/4 žejdlíka (0.27 lit.) dobrého mléka, 5 žloutků, sůl, kůru citronovou, 3 lžice cukru, muškát a 2 loty (3.50 dkg.) kvasnic; kvasnice rozpusť, těsto uprav, promíchej a na prst silně vyválej, na plech máslem natřený polož, okraje vejcem namaž, koláč tvarohem, mákem aneb povidly namaž, rozsekanými mandlemi posyp, nech potom teprv kynouti a konečně pěkně do červena péci.

Mák co nádivka

Žejdlík (0.35 lit.) máku dej do hrnce a polej vařící vodou, přikrej a nech na chvíli státi; potom čistě sceď, dej na mák 1/2 žejdlíka (0.17 lit.) teplého mléka a nech svařiti; potom dej na mísu, mělnidlem řádně rozetři, občasně lžíci z postranních stěn odlučuj, je-li třeba, trochem mléka polej, přidajíc posléze citronovou kůru a cukru k vůli náležitému oslazení. Lze pak přidati místo citronové kůry skořici a cukr, a ještě lépe vanilku s cukrem roztlučeným.

Tvaroh co nádivka

Osm lotů (14 dkg.) másla rozetři, přidajíc 1 libru (1/2 kg.) tvarohu, 2 celé vejce, 2 žloutky; sůl, citronovou kůru, 4 hořké roztlučené mandle, muškát a cukr ku náležitému oslazení. Vše se dobře rozetře a přidá se posléze 8 lotů (14 dkg.) čistě upravených sultánek. Místo 2 vajec a 2 žloutků lze také vzíti 3 žloutky a sněhu bílkového. Na 1 libru tvarohu přijde do toho také 1 lžíce mouky a rozetře se.

Recept z roku 1886.