1/2 libry (1/4 kg.) mouky dej na mísu do tepla, 1/2 žejdlíka (0.17 lit.) dobrého mléka, rozkloktej se 3 žloutky, 3 loty (5.25 dkg.) rozpuštěného másla, 2 lžicemi cukru, s korou citronovou a solí, s 1 1/2 lotu (2.62 dkg.) kvasnic, rozpusť v trochu mléce, promíchej a takto zadělej mouku v těsto a náležitě zpracuj, potom moukou posyp a nech kynouti, načež dej těsto na vál. Kdyby bylo těsto příliš měkké můžeš nasypati trochu mouky; těsto pak tak tence jak jenom lze vyválej, nádivkou dotýčnou pokryj, zbal, slož kotoučovitě ve formu máslem natřenou aneb v kuthan, a když náležitě se zdvihlo, na hoře máslem potři a velmi zvolna pec!

Nádivka ořechová

Vyloupaná jádra ořechů na jemno roztluč; na 60—80 kusů připadne kůra 1 citronu, hřebíček, muškát, bílý pepř, 1/4 libry (1/8 kg.) rozinek (sultánek); 1/4 libry (1/8 kg.) cukru; vše promíchej a mimo to s polovicí roztlučeného máku smíchej a použij co nádivky také do koláčů aneb buchtiček.

Recept z roku 1886.