Recept na smetanový knedlík. V neplném litru smetany rozšlehá se šest celých vajec, přisype se do toho litr mouky, aby z toho bylo těsto jako na lívance, osolí a dobře se to vypracuje; šest žemliček se ostrouhá, rozkrájí na čtverečky, omočí v rozpáleném másle (ale osušiti se nesmějí, nýbrž nechají se vystydnout) a připojí se rovněž k tomu těstu.

Na dřevěný talíř nasype se hodně mouky, těsto se na to vylije, okolo moukou zašlehne, talíř se s největší rychlostí obrátí a knedlík hodí spěšně do slané vařící vody, aby se neroztekl a zůstal pěkně kulatý. Za čtvrt hodiny se špejlem obrátí a nechá opět čtvrt hodiny pod puklicí vařiti. Na to se špejlem zkouší, je-li dost. Je-li špejl suchý, je knedlík dosti provařený, drží-li se na něm kousíčky těsta, musí se ještě nechati chvíli ve vodě. Vařený se vyndá, na dřevěném talíři rozkrájí na tenké lístky, složí na mísu, posype žemličkovou kůrkou a polije rozpáleným máslem.