Velkou cibuli na drobno rozkrájej a na másle aneb sádle usmaž; když počíná se barviti do žluta, dej do ní 1 žejdlík (0.35 l.) prostřední krupice. Za stálého míchání usmaží se krupice pěkně do žluta, a tu ji osol a nech potom vychladnouti. Nyní udělej ze dvou celých vajec, trochu vody, kousku másla a trochu soli, těsto, avšak měkčí než na nudle; učiň z něho 6-8 dílů, každý díl tak tence jako na smažené nudle vyválej, usmaženou krupicí naplň, lehce zbal, oba konce smáčkni, v kotouč zatoč, a když vše hotovo jest, ve vodě vařící na kuthánku zavař, za chvíli opatrně obrať, napotom sběračkou vyndej, uprav a s usmaženou cibulí řádně upravené ihned předkládej. Aneb udělej z celého těsta 2 díly, vyválej je, naplň krupicí, sbal je lehce, stluč je rukama částečně, uřezej na krátko a vař jak dříve. Lze pak vařiti je také v čisté polévce a co polévku štrudlovou předkládati. Štrudle musí se dobře svařiti, aby krupice nezůstala syrovou.

Recept z roku 1886.