Dej 1 libru (1/2 kg.) mouky na pekáč; 3/4 žejdlíků (0.27 l.) mléka ovlaž a v polovici jeho rozpusť 1 1/2 lotu (2.62 dkg.) kvasnic. Jsou-li tyto rozpuštěné, dej do nich sůl a 1 celé vejce, řádně promíchej, zadělej a uprav. Těsto musí býti tak tuhé jako vůbec těsto na vdolky. Napotom spracuj je ještě a vezmi na vál, nakrájej kousků tak velkých, jak chceš míti vdolky, zaokrouhli je, potom trochu vyválej, dej na ně 2 lžíce dušeného zelí, jež zcela bylo vychladlo a když všecky částky naplněny jsou, rozválej válečkem opatrně, aby zelí viděti nebylo. Čím tenčeji a jemněji jest vdolek vyválen, tím jest lepší. Jsou-li všecky hotovy, nech je kynouti, po obou stranách na plotně nepříliš horké pěkně péci, potom potři horkým máslem, jeden na druhý polož a za tepla předkládej! Musejí býti ale tenké, aby mohly se upečené svinouti; čím větší vdolek jest, tím lépe.

Zelí na vdolky

Rozřež a jemně rozsekej pěknou bílou hlávku; na kuthanu rozhřej kus másla, dej zelí do něho, nasol a zvolna na měkko dus; posléze přidej roztlučený pepř dle chuti a když jest to dosti měkké, postav stranou a studené upotřeb.

Recept z roku 1886.