Mandlový nákyp.
14 deka spařených a osušených mandlí stluče se dřevěnou paličkou v kamenném hmoždíři nebo v bílém železném hrnci, přidá se k nim do hrnce jeden bílek, s nímž se mandle utrou paličkou na kasičku, na to se dají na mísu, přidá se k nim 21 deka cukru, tře se to, přidá se ještě 6 žloutků, málo citrónové kůry, trochu vanilky a tře s.± to opět, až je to husté. Pak se k tomu přimíchá z bílků tuhý sníh, vylije se to do formy a nechá v páře vařiti tak dlouho, až má nákyp přijití na stůl. Pak se dá ieště na chvíli i s narou do troubv.

Jiný mandlový nákyp.
6 žloutků tře se s 21 deka cukru, až to zhoustne, pak se k tomu přimíchá tuhý sníh ze 6 bílků, 10 deka sladkých a 2 deka hořkých pařených a ustrouhaných mandli, asi lžíce strouhané žemličky, vyleje se to do vymazané formy a vaří v páře jako předešlé.