Nákyp citrónový
Recept na citronový nákyp. Šest žloutků utře se se čtvrt kilem prosátého cukru, na citrónové kůře otřeného, když to zhoustne, vycedí se tam citrónová šťáva, opět se ještě dlouho tře, konečně se k tomu zvolna přimíchá hodně tuhý sníh z bílků (tříti se to již nesmí) a vyleje se to do vymazané a žemličkou vysypané formy. Na každý nákyp musí býti forma vymazaná a žemličkou vysypaná. Forma se dá do kastrolu s vařící vodou, které musí býti jen tolik, aby nestříkala do formy, a vaří se stejnoměrně na plotně třeba dvě hodiny, a k posledu se strčí asi na půl hodiny do trouby.
Než se nákyp nese na stůl, otočí se forma ubrouskem a dá se k němu šodó ze 4 žloutků, 1/6 litru vína (půl žejdlíka), 7 deka cukru. (Míchá se to šlehačkou na plotně tak dlouho, až to jde nahoru, načež se to postaví na studené místo a ještě se šlehá, aby se to nesrazilo.)
Napsat komentář