Nákyp ze žemličky
Recept na nákyp ze žemličky. Tři velké strouhané žemle dají se na kastrol, přidá se k nim 7 deka másla, 7 deka cukru a nechá se to do hnědá upražiti. • Pak se k tomu přidá k litru smetany a míchá se, až je z toho hustá kaše, která se nechá na míse vystydnout. Na to se k ní přidá ještě 14 deka tlučeného cukru, 6 žloutků, hodné se to utře, připojí se citrónová kůra, cukrová pomerančová kůra strouhaná, 2 deka strouhaných hořkých mandlí, pak koření: všehochuť, hřebíček, skořicový květ, všeho dohromady jen na špičku nože, pak se to ještě hodně tře, což je u nákypu to hlavní, zamíchá se do toho sníh z bílků, vyleje do vysypané formy a dá péci. Též se může posázeti višněmi. Nechá se vyklopiti.
Napsat komentář