Archives for DRŮBEŽ - Page 2
Kuřata s mayonnaisou
Kuřata s mayonnaisou. Kuřata se očistí, v polévce slabší (nebo ve vodě) a octě se solí uvaří, načež se rozkrájejí a vloží zase do tekutiny, v níž se vařila. V…
Kuře smažené
Kuře smažené. Ke smažení volí se malá kuřata. Větší se pečou nebo dusí. Kuře se očistí, dobře suchým šatem otře, rozkrájí na čtvrtky, je-li už o něco větší, na úhledné…
Krocan
Krocan. Očištěného krocana osol a dej na plotnu na 14 deka másla udusiti a pak teprve jej v troubě peč za pilného polévání šťavou. Vole krocana se nadívá. Též se…
Krocan s nádivkou z husích jater
Krocan s nádivkou z husích jater. Utři 12 dkgr. másla, 6 dkgr. housky v bílém víně namočené a 3 celá vejce, 40 dkgr. buď vepřového nebo telecího masa umletého a…
Pečená kachna
Pečená kachna. Kachna se oškube, vypaří, vykuchá, dobře vypere, nasolí, uvnitř kmínem a solí natře, upraví špejly a ve vlastním tuku se peče za stálého polívání. Komu libo, může kmín…
Nadívaná kachna
Nadívaná kachna. Kachna se oškube, napaří, opálí, kůže u hřbetu po délce kachny se nařízne a pozorně s ní stáhne, by zůstala celistvou. U všech kloubův okončetin se uřízne. Maso…
Pečená husa
Pečená husa. Husa se očistí, jako kachna upraví, osolí, kmínem uvnitř natře a lžicí vody podleje. Při pečení často se podlívá. Do mladých husiček dává se dovnitř houska nebo kus…
Paštika z husích jater III.
Pěkná tučná husí játra se odžilkují. Polovička jich se pak prolisuje, druhý díl nařezá se na úhledné kousky a prostrká lanýži. Do prolisovaných přidají se 4 žloutky, 7 dkgr. másla,…
Zelený hrášek s kuřátky
Dej na kuthan kus čerstvého másla, a nech v něm pěkný zelený hrášek a keř svázané zelené petružele do měkka dusiti, popraš to trochem mouky přidej cukru a kousek másla a…
Dušený kapoun s rejží
Pěkné obraného a očistěného kapouna zašpejluj, prsíčka potři citronovou šťávou, oblož je lístkem slaniny a obvaž nití, dej na kuthánek a nalej naň dobré mastné masité polívky a nech jej…