Archives for HOVĚZÍ
Řecký beefsteak
Řecký beefsteak. Seseká se dohromady 1/4 kg. telecího, 1/4 kg. vepřového a 1/4 kg. hovězího masa, osolí, opepří se a přidají se k tomu 2 vejce, 2 oloupané ve vodě…
Španělský pilaf
Španělský pilaf. 1 kg. svíčkové a asi 25 dkgr. uzeného hovězího masa, které se dříve na polo uvařilo, rozkrájej na kostky. Na kastrol dej máslo, jemně skrájenou cibuli a koření.…
Uherské maso (Guláš)
Uherské maso (Guláš). Na sádlo dobře rozpěněné vlož dobře skrájenou cibuli a nech ji do růžova osmažiti. Na 1 kg. hovězího masa čítají se 4 cibule; přidej dle libosti papriky;…
Cikánská pečeně
Cikánská pečeně. Vezmi 5 kilo masa z nízkého boku, zbav kostí, naklepej, rozřízni ve výšce do polovičky, ale nedořízní, by se z masa, až je rozložíš, utvořila placka. Urovnej ji,…
Segedinský guláš
Segedinský guláš. Maso hovězí, vepřové, telecí a skopové dobře vyper, na kostky rozkrájej, osol, opepři nebo paprikou posyp; dej každé zvlášť na kuthan a dobře rozsekanou, na sádle zpěněnou cibuli…
Hovězí řízky po anglicku (Beefsteaks)
Z hovězího masa od ledviny nakrájej na příč řízky as na prst tlustě, tyto sklepej na šířku, posyp je trochem soli a tlučeným pepřem, i můžeš je také rozstrouhanou cibulí…
Hovězí ledvinová pečeně na spůsob zvěřiny
Vezmi pěkné hovězí maso od ledviny, sejmi s něho kůžičky, úhledné je přikroj, pak po délce na dvě půle rozřízni a oba díly slaninou prostrkej. Do hluboké hlíněné mísy dej ocet,…
Hovězí ledvinová pečeně
Vezmi pěknou hovězí ledvinu, kůžičky sejmi, prostrkej ji úhledné slaninou s osol. Rozkrájej do pekáče trochu plstního sádla, jednu cibuli, jeden bobkový list, několik řebíčků a zrnek pepře, vlož tam…
Dušený hovězí ohon
Rozsekej hovězí ohon po kloubkách. Dej na dno kuthanu tří velké rozkrájené cibule, polož na ně hovězí ohon, přilej trochu octa a nech na prudkém ohni dusiti, až změkne, a…
Hovězí jazyk s polskou omáčkou
Udělej z másla neb z čerstvého loje jíšku, přidej do ni lžíci tlučeného cukru, aby hodně zhnědla, přidej pak k tomu skleničku vína, trochu octa a tolik masité polívky, aby…