Archives for HOVĚZÍ - Page 4
Roštěná s kyselou smetanou
Měkce sklepané maso vyšpikuj, posyp solí a pepřem. Na pekáč dej cibuli a slaninu na kousky rozřezané polož maso na to a nech dusiti. Ztrácí-li se odtékající šťáva, přidej trochu…
Dušená roštěnka
Maso na roštěnku nařezej na prst tlustě, stluč na křehko, posyp solí a pepřem, usmaž na másle a cibuli, nalej na to několik lžic vinného octa, přikrej a nech as…
Dušené maso hovězí
Pěkný kus hovězího masa vyper, na měkko sklepej a dobře nasol; na pekáč dej 1/4 libry (1/8 kg.) rozsekané slaniny, 2 velké cibule na lístky rozřezané, 2 stroučky česneku, kůru…
Dušená pečeně či roštěná
Maso na roštěnku nejprve vyper, každé žebro zvláště nařezej, což ovšem nejlépe dovede řezník; maso napotom na měkko stluč a s obou stran dobře nasol, jemným pepřem posypej, kus na…
Guláš
Vezmi 1—2 libry (1/2—1 kg.) hovězího masa, nejlépe z kýty, vyper, stáhni, na malé kousky přes nit rozkrájej, rozřezej. Tuk a čerstvý hovězí lůj rozkrájej též na malé kostky, dej…
Sekané karbanátky z masa hovězího
Vyper 2 libry (1 kg.) hovězího masa, odstraň z něho kosti, kožky a drobné žilky, kosti a odpadky vař se všemi přídavky k polévce; roztluč 4 vejce do hrnce, přidej…
Hovězí maso s morkem
Vezmi 4—6 lotů ( dkg.) hovězího morku, rozkrájej na drobno a smíchej s rozstrouhaným černým, chlebem as v takovém množství, jaké vykazuje rozsekaný morek; k tomu přidej zelenou rozsekanou petržel,…
Svíčková pečeně sekaná
Svíčková pečeně se čistě vypere; stáhne, kosti se odstraní, maso se s lojem na drobno rozkrájí a jemně rozseká; k tomu přidá se kůra citronová, dymián, roztlučené nové koření a…
Hovězí maso se zemáky
Na dlouhou pánev dej kousek na drobno rozkrájené slaniny, kořen petrželový, mrkev a celer, vše na drobno rozřezané, celý pepř, málo soli a 1 list bobkový. Na to polož hovězí…
Hrudí (hovězí prsa) s brambory
Vezmi krásný kus hrudí, velký dle počtu osob a vař je v odvaru na měkko, potom je vyndej, nasol, natři .silně máslem a posyp. houskou, načež je nech péci. Oloupej…