Archives for MÁSLO
Máslo s bylinkami na jiný spůsob
Bylinkové máslo – recept. Vyper v čerstvé vodě přehrstí kerblíku, čtvrtý díl estragonových lístků, též tolik bedrníku a osm šalotek, dej to do vařící vody, do které jsi byla přehrsti…
Máslo s bylinkami
Utři čtvrt libry čerstvého másla, možná-li, tedy hned z máselníce, přidej k němu trochu na drobno rozsekaných estragonových listků neb pažitky aneb několik na drobno rozsekaných šalotek, promíchej to dobře,…
Čokoládové máslo
Recept na čokoládové máslo. Utři půl libry čerstvě utlučeného másla se třemi na tvrdo vařenými žloutky a dvěma malými tabulkami ostrouhané čokolády; chceš-li, můžeš přidati též trochu cukru a trochu…
Růžové máslo
Recept na růžové máslo. Utři másla, mnoho-li potřebuješ, s tolika kapkami alkermesové šťávy aneb přečištěného karmínu, až jest barvy krásně rázové. Toto máslo hodí se pouze k okrašlování masitých rosolů;…
Zelené máslo
Recept na zelené máslo. Utři na misce půl libry čerstvě tlučeného másla se třemi tvrdými žloutky a jednou neb dvěma lžícemi špenátové barvy; pak dej máslo do stříkanky a protlač…
Žluté máslo
Recept na žluté máslo. Nech ve smetaně rozpustiti trochu šafránu a proceď to; pak utři půl libry čerstvě tlučeného másla se třemi tvrdými, hezky žlutými žloutky a tou šafránovou smetanou…
Hořčičné máslo
Recept na hořčičné máslo. Utři půl libry čerstvého másla s třemi tvrdými žloutky a třemi lžícemi umleté hořčice, osol to, trochu opepři a dej do studeného místa. Místo hořčice mohou…
Bylinkové máslo
Recept na výrobu domácího bylinkového másla. Utři půl libry čerstvého másla, osol a přidej k němu trochu usekané petružele, pažitky, kerblíku, estragonu a řeřichy ; bylinky s máslem dobře dohromady…
Petruželové máslo
Recept na petruželové máslo. Na půl libry čerstvého másla vezmi dvě lžíce usekané zelené petruželky, šťávu z jednoho citronu, štipec květu a trochu soli, dobře vše promíchej a ulož máslo…
Anglické máslo
Recept na anglické máslo. Utluč v hmoždíři tři tvrdé žloutky se dvěma očištěnými sardelkami, lžičkou usekaných kaprlí, pažitky a estragonu, pak přidej lžíci francouzské hořčice, trochu octa, soli a pepře,…