Archives for MOUČNÁ - Page 4
Lité vdolečky (lívance)
Vezmi 1 1/2. žejdlíka ( l.) dobrého mléka, dvě celá vejce, 4 žloutky, sůl, citronovou kůru, 2 lžíce cukru, 4 lžíce rozpuštěného másla a 2 loty ( dkg,) kvasnic ve…
Uherské flíčky tvarohové
Ve 3/4 lib. ( kg.) mouky rozkloktej 10 lžic másla lehce rozpuštěného, v 1/2 žejdlíku ( l.) dobrého vlažného mléka, rozmíchej 2 celá vejce, udělej z toho těsto a osol…
Kapucínské knedlíky
Žemličku na drobno nastrouhanou promíchej řádně se 6 žloutky, okořeň cukrem, kůrou citronovou a trochem soli, přidajíc zároveň sněhu ze 6 bílků. Nyní nadělej z toho knedlíků, usmaž je v…
Bramborové škubánky
Velké brambory (6—8 kusů) za syrova oloupej, na půlky rozkrájej, vyper, dej do velkého hrnce, osol, naplň vodou a když jsou měkké, přidej po stejných částkách mouky a krupice; brambory…
Křehké koláče švestkové
Zadělej 1 žejdlík ( l.) mouky se 1/4 l (1/8 kg.) másla, l/4 l (1/8 kg.) cukru, 1 vejcem, kůrou citronovou s 10 roztlučenými hřebíčky a solí na špičku nože…
Obyčejné chaudeau (šodó)
V 1 žejdlík ( 1.) vína roztluč 12 žloutků, přidej pro oslazení nastrouhaného cukru s citronem, míchej na ohni, až chaudeau řádně zhoustne. Recept z roku 1886.
Tvarohové kobližky
Rozetři 4 loty (7 dkg.) másla zlehka, a přidej 1/2 libry (1/4 kg.) měkkého tvarohu, 1 celé vejce, 2 žloutky, sůl, muškát a cukr podle chuti (obyčejně rozdělá se k…
Kobližky se špenátem
Ze 2 celých vajec, kousku másla, vody a soli uprav těsto, jež musí býti jemnější než na nudle; těsto pak vyválej jako na štrudli. Špenát rovněž uprav tak jako na…
Boží milosti
Udělej z 2—3 vajec, z 1 kusu přepuštěného másla, z cukru, soli a kůry citronové obyčejné těsto na nudle; na to uprav z celého toho těsta 12—14 malých kulatých kousků,…
Žemlová bába s třešněmi
4 tvrdé žemličky rozstrouhej a dej do hrnce, nalej na to 1 žejdlík mléka a nech na chvíli máčet dajíc ještě 4 loty (7 dkg.) rozpuštěného másla, kůru citronovou, trochu…