Archives for NÁKYPY
Rýžový nákyp s jablky: Jablka s rejží
Staročeský recept na jablka s rejží (rýžový nákyp s jablky). Oloupej patnáct míšenských neb jiných pěkných jablek, vyřízni ohryzky a rozkroj je v půlí. Rozpusť v kuthánku osm lotů čerstvého…
Nákyp masitý
Rozkrájej pěkné zbytky bílého masa z pečených kapounů neb kuřat. Skroj kůru ze tři žemliček, rozmoč střídku v mléce, dobře ji vytlač, potom utři ji s půllibrou másla, až se zpění,…
Nákyp rejžový
Přeber půl libry rejže, čístě vyper a ve vařící vodě spař; po půl hodině vodu s ni sceď a pak na ni vlej vařící mléko, nech to na hustou kaši…
Zeleninový nákyp
Recept na zeleninový nákyp. Očištěnou kapustu, mrkev, celer, brukev, květák ve slané vodě uvaříme do měkka. Měkkou vychladlou zeleninu nakrájíme na malé kostky. V kastrole povaříme v mléce sůl s…
Polenta
Recept na polentu. Utře se 14 deka nového másla, přidají se k němu 2 žloutky, 2 lžíce smetany, lžíce tlučeného cukru, když se to zatře, přidají se opět 2 žloutky,…
Nákyp oříškový
Ostrouhá se 14 deka oříšků, 2 deka hořkých mandlí, citrónová kůra, dvě žemličky a promíchá se to. 18 deka tlučeného cukru tře se se 6 žloutky, až zhoustne, zatře…
Nákyp z vlašských ořechů
Recept na nákyp z vlašských ořechů. y4 kila ořechových jader se utluče a s bílkem utře, dá na mísu, přidá se k nim 14 deka cukru, citrónová kůra, tře se…
Jahelník
Recept na babiččin jahelník. l/s litru jáhel se v několikách vodách vypere, da do neplného litru dobrého mléka ještě sfucleného a nechá uvařiti, pak vystydnouti. Přidá se k nim 9 deka…
Nákyp ze strouhané kaše
Recept na nákyp ze strouhané kaše. Ze dvou vajec udělá se drobné strouhání; může se do mouky přidati trochu krupičky, aby bylo tužší, a zavaří se do Vs litru smetany.…
Rýžový nákyp s pomerančem
Recept na rýžový nákyp s pomerančem. Vlašská rýže uvaří se ve studničné vodě, aby se příliš nerozvařila, scedí se a dá na talíř, přimíchá se k ní */* kila cukru…