Archives for OMÁČKY - Page 5
Okurkový kečup
Recept na okurkový kečup. Oloupej tucet zralých okurek, po délce je rozkroj, jádra vyber, okurky buď ustrouhej aneb na tenké lístky rozkrájej a nech je na sýtku asi čtyry neb…
Paprikový kečup
Recept na paprikový kečup. Dej do hrnku čtyry tucty rozkrájených paprikovýcí lusků, dva ustrouhané kořeny křenu, šest na koláčky nakrájených cibulí, kvart octa, kvart vody, lžíci nemleté hořčice, po půl…
Ořechový kečup
Recept na ořechový kečup. Utluč přiměřené množství zelených měkkých vlašských ořechů, nech je močiti v gallonu vinného octa, pak přidej po koflíku ustrouhaného křenu a nemleté hořčice, několik stroužků utřeného…
Houbový kečup
Recept na houbový kečup. Vezmi čerstvé houby, otři je suchým šatem, polož je ve vrstvách do hliněného hrnku, každou vrstvu postříkej solí, přikryj hrnek složeným vlhkým plátnem a nech v…
Domácí kečup – výroba domácího kečupu z rajčat
Kečup jest studená pikantní omáčka ponejvíce z rajských jablíček připravovaná, avšak též jiné zeleniny a ovoce se k její přípravě užívají. Připravuje se buď vařením neb za studena a uschovává…
Hořčice
Hořčice Pro obyčejnou potřebu hořčice smíchej koflík umleté hořčice se lžičkou soli a dvěma lžícemi cukru a přimíchej k tomu tolik dobrého octa, aby z toho byla hladká kaši čka.…
Jablková omáčka
Recept na jablkovou omáčku. Oloupej několik dobrých jablek, vyřízni ohryzky a nech jablka do měkká uvařiti; pak je protlač sýtkem a dle potřeby oslaď. Můžeš k nim též přidati šťávu…
Kerblíková omáčka
Recept na kerblíkovou omáčku. Utluč v moždíři plnou hrsť kerblíku a šťávu skrze plátno vymačkej; pak vezmi tři na tvrdo vařené žloutky. a několik řízků sušené a ve vinném octě…
Rybí omáčka
Recept na původní rybí omáčku. Dej na rendlík kus másla, kus očištěného kapra neb štiky, na koláčky rozkrájenou mrkev a celer, osol, okořeň pepřem, květem, zázvorem a šafránem a nech…
Studená omáčka k zvěřině
Studená omáčka k zvěřině - recept. Utluc v moždiři deset zrnek jalovce s kouskem cukru a drobné nakrájené citrónové kůry, přidej tři tvrdé žloutky, půl rozkrájené cibule a opět dobře…