Archives for POLÉVKY - Page 11
Polévka ze slepice
Starou slepici, je-li čistě upravena, vař při mase hovězím. Když změkne, vyndej ji ven na prkno, vše, co na ní masitého, se odloučí a na drobno rozkrájí. Na to stloukej…
Krupovka (Gerstel)
Vyper 1 žejdlík ( l.) krup a dej do hrnce as 2—3 žejdlíkového, rozkloktej kusem másla (2—3 lotů) dkg., nalej dobré čisté hovězí polévky, uvař na měkko a proceď sítkem.…
Hrachová polévka jiného způsobu (postní)
Půl žejdlíka ( l.) aneb 1 žejdlík ( l.) hráchu vyper; je-li to půl žejdlíku dej jej do hrnce na 1 1/2 žejdlíku, nasol, říční vodou polij a velmi na…
Polévka ze suchých hub (postní)
Vezmi usušené houby, očisť a omej je a dej do hrnce, přidaje celou oloupanou cibuli, sůl a kmín, načež nalej na to vody a nech na měkko vařiti; udělej pěknou…
Polévka hrachová (postní)
Půl žejdlíka hráchu vař na měkko; mezi tím rozkrájí se malá cibule, usmaží se na másle a přidají se k ní 2 lžíce mouky; když tato sežloutne, dá se do…
Polévka z tlučených ryb
Kus štiky rozřezej řádně, na másle dus, potom v moždíři s čerstvým máslem, žemličkou a tvrdými žloutky náležitě stlač, načež jak dříve ukázáno, i tuto polévkou sobě veď a s…
Polévka z tlučených raků
Ocásky vařených raků se oloupají a položí stranou, vše ostatní roztluče se jemně v moždíři s kusem másla, s 3—4 na tvrdo svařenými žloutky a 1 spařenou houskou; což dá…
Postní oglian
Štiků, lín a parma se vykuchají, oškrábou, řádně vyperou a na malé kousky rozkrájejí; na rendlíčku rozpustí 1/4 libry (1/8 kg.) másla, do něhož se dá na drobno rozkrájená cibule,…
Švábská polévka celerová
Vezmi as 4 malé celery, očisti, vyper a rozkrájej je na malé kostky; na rendlík dej slaninu aneb máslo a do něho jemně rozsekanou zelenou petržel a rovněž tolik kerblíku…
Rýžová polévka (Minestra)
Rozkrájej malou cibuli na drobno a jemně, a nech ji na slanině aneb na čerstvém másle zpěniti; vezmi 1 celer, očisti, vyper a na malé kostky jej rozkrájej, dále 1…