Archives for POLÉVKY - Page 13
Voda petrželová aneb hrachová
Petrželová voda takto se uprvuje: Vezmi přehoušel (i snad více) zelené, otrhané petržele, i také něco jemné nati celerové, vyper to čistě, nalej na to vody, jak mnoho třeba, přidej…
Postní odvar čili jiha
1 cibule, 1 strouček česneku, 1 kořen petržele, 1/2 hlavy celerové, kus mrkve — vše to se očistí, vypere a na lístky rozkrájí; nyní dá se na rendlík kus másla,…
Polévka dršťková
Když se byly dršťky ve více vodách velmi čistě vypraly a dobře vyčistily, dají se do čistého velkého hrnce, jenž naplní se říčnou vodou. K tomu přidá se nyní velká…
Polévka kroupová
Polévka kroupová Dej 1/4 žejdlíku ( lit) krup druhé nuly, ale nevypraných, do příhodného hrnce na polívku, a v to zase kousek čerstvého másla velký as jak ořech a k…
Polívka s jaterními knedlíčky
1/2 libry (l/4 kila) čerstvých telecích neb hovězích jater vymyj a stáhni, vyber z nich nožem buď všechny mázdry a žilky, aneb jemně je usekej čili odstrouhej, žilky odstraníc; na…
Odvar či jiha z masa
Odvar či jiha z masa (čistá polévka hovězí) jest v kuchařství věcí nejdůležitější a nejvýhodnější, poněvadž potřebuje se ho nejenom za polévku, nýbrž také ke všem masitým zadělávaninám, zeleninám, omáčkám.…
Kapustová polévka s hříbky
Kapustová polévka s hříbky - recept. Očištěné hříbky nakrájíme na plátky a udusíme je na másle s nakrájenou cibulkou. Udušené hříbky jemně usekáme. Zvlášť si udusíme na másle s cibulkou…
Pórková polévka
Pórková polévka - recept. Dobře očištěný, opraný pórek rozkrájíme na malá kolečka a uvaříme ve slané vodě do měkka. Zatím si připravíme světležlutou máslovou jíšku a rozředíme ji odvarem póru.…
Meruňková polévka
Meruňková polévka - recept. Oprané meruňky zbavíme pecek, vložíme do odměřené, málo osolené vody na polévku a povaříme je s celou vanilkou asi 10—15 minut. Poté meruňky vyndáme, polévku zahustíme…
Bryndzová polévka II.
Bryndzová polévka - recept. V odměřené osolené vodě na polévku povaříme dobře kmín, usekanou pažitku nebo kopr, strouhánku nebo nudle. Před podáváním rozdrobíme do polévky plnotučnou bryndzu, čerstvé máslo a přilijeme…