Archives for POLÉVKY - Page 15
Polévka z čerstvých hříbků
Recept na polévku z čerstvých hříbků. Žlutou máslovou jíšku zředíme zeleninovou polévkou a dobře ji povaříme. Čerstvé hříbky očistíme, nakrájíme na lístky a udusíme na másle s jemně usekanou cibulkou, zelenou…
Cibulová polévka
Recept na cibulovou polévku. Z dobře rozehřátého másla a prosáté mouky si připravíme jíšku I. stupně. Do ní přidáme drobně nakrájenou cibuli a jíšku upražíme do žluta (II. st.). Pak ji…
Polévka rybí
Recept na rybí polévku. Do osolené vody na rybí polévku vložíme na jemné nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu (nejvíce celeru) a vše dobře povaříme. Hlavu kapra, zbavenou skřelí, zalijeme vodou a…
Polská polévka
Recept na polskou polévku z červené řepy. Očištěnou červenou řepu nakrájíme na plátky, polijeme teplou vodou, přidáme kůrku chleba a necháme v kuchyni na teplém místě 3 dny kvasit. Před…
Kapustová polévka
Kapustová polévka - recept na kapustovou polévku. Kapustu zbavíme špatných listů, vypereme, rozkrájíme na nudličky, spaříme a dáme okapat. Pak ji vložíme do kastrolu na rozpálené máslo s usmaženou cibulí. Po…
Chřestová polévka
Chřestová polévka - recept na chřestovou polévku. Nejprve se chřest u kořene skrojí, od hlavičky dolů sloupne a lehce opere. Hlavičky chřestu odkrojíme a uvaříme zvlášť ve slané vodě. Tvrdší…
Špenátová polévka
Špenátová polévka - recept na špenátovou polévku. Osolenou vodu neb odvar z kostí zahustíme světležlutou jíškou a dobře povaříme. Špenát zbavíme kořínků a žlutých lístků, v několika vodách (nesmí se…
Petrželová polévka
Petrželová polévka - recept na petrželovou polévku. Očištěný petrželový kořen nakrájíme na stejné kostečky a na másle usmažíme. Osolenou vodu zahustíme světležlutou jíškou a dobře ji povaříme. Pak přidáme do polévky…
Celerová polévka
Celerová polévka - recept. Opraný celer očistíme, nakrájíme na kostečky a dusíme chvíli na rozpáleném másle, načež jej uvaříme do měkká ve slané vodě s nakrájeným bramborem. Měkký celer i…
Belgická polévka
Belgická polévka - recept. Máslovou světležlutou jíšku s cibulkou zředíme zeleninovou polévkou, načež vzniklou polévku dobře povaříme. Pak přidáme utřené sardele, tlučený pepř, zelenou petrželku a strouhaný parmezánský sýr. Dobře…