Archives for POLÉVKY - Page 29
Hrachová polévka
Recept na hrachovou polévku. Pea Soup.—Potage de Pois. Vezmi pro 6 osob půl pinty hráchu, nech jej močiti přes noc ve studené vodě a druhý den do měkká uvař; pak…
Polévka se ságem
Recept na polévku se ságem. Sago Soup.—Potage de Sagou. Vyper čtvrt libry saga, proceď na ně dva kvarty čisté silné hovězí polévky a nech do měkká uvařit; na to rozkloktej…
Bílá polévka s rýží
Recept na bílou polévku s rýží. Cream of Rice. — Créme de Riz. Uvař šest uncí přebrané a vařící vodou dobře vyprané rýže v dobré hovězí polévce, utři ji s…
Rýžová polévka
Recept na rýžovou polévku. Consommé with Rice.—Consommé au Riz, Přeber šest uncí rýže, vyper ji několikráte ve vlažné Todě, dej do hrnce, nalej na ni dva kvarty čisté hovězí polévky,…
Krupovka
Recept na krupovku - polévku z krup (kroupová polévka). Barley Soup.—Potage á v Orge. Vezmi půl libry pěkných perlových krup, vyper je a dej do hrnku se studenou vodou vařit,…
Consommé
Recept na consommé. Dej na rendlík kus másla, dvě cibule, jeden celer, dva kořeny petružele, dvě mrkve, jednu kapustu—všecka rozkrájené, potom rozkrájej na kousky libru hovězího a libru telecího masa,…
Bouillon
Recept na domácí bujón - silnou hovězí polévku. Bouillon jest silná polévka, která se pije z koflíků buď čistá, aneb se do ní hodí nerozkloktané vejce. Vezmi tři libry hovězího…
Obyčejná hovězí polévka
Recept na obyčejnou hovězí polévku. Beef Soup.—Potage de Boeuf. Vezmi dvě libry hovězího masa, tři až čtyry kvarty vody, lžíci soli, malou petružel, malou mrkev, kousek celeru a jednu cibuli.…
Polévka proti choleře
V roce 1829, když zuřila cholera, předepsali lékaři proti ní polévku, která se ve velikém kotli pro všeobecnou potřebu vařila. Lidé však báli se z počátku ji požívati, domnívajíce se,…
Zavářky do čistých hovězích polévek
Babiččiny recepty na zavářky do čistých hovězích polévek. Jsou to hlavně: nudle, malé flíčky, strouhání z těsta, oves, makaronky, krapličky se sekaninou, s houbami, mozečkem a tažený závin se sekaninou.…