Archives for POLÉVKY - Page 9
Hnědá silná polívka
Polívku tuto, jež po několik dni nesolenou uložiti můžeš, měj vždy v zásobě, poněvadž jí každá polívka hovězí se dá obarvit a chutnou se stává, a polívka tato také k…
Obyčejná dobrá hovězí polívka
Naklepej a pak omej kus hovězího masa, mnoho-li ho potřebuješ, v čistě studené vodě, nenech však maso v ní ležet, poněvadž by pozbylo dobré chuti; dej pak vyprané maso do…
Polévka z hub (postní)
Jisté množství hub (hříbků) očisti a na drobno rozkrájej; dej na rendlík kus másla, a když se rozpění, přidej 1 plnou lžíci zelené na dobro rozsekané petržele, jakož i houby…
Hladká polévka
Rozkloktej 1 celé vejce, 1 žloutek a 1 lžíci vody s moukou, aby se utvořilo řídké těsto jako kapání; vaří-li se čistá polévka hovězí, nalej ji na těsto, rozmíchej a…
Polévka ze zvěřiny
Z pečené zvěřiny, jež zbyla, aneb z kostí cemru čili kýty ořezej čistě maso, rozsekej jemně, jako na haché, vezmi kosti, rozsekej a rozbij je v hmoždíři s upraženou korou…
Polévka z kyselého zelí (postní)
Slej se zelí 1 žejdlík vody ( lit. odvaru zelního, šťávy zelní), zelí ale tolik přiber, aby zůstal řídký; nemáme-li dosti zelní vody, můžeme přidati trochu vody. To dej do…
Polévka ze syrovátky (postní)
Nech čistou, dobrou syrovátku vařiti a seber z ní pěnu, na 1 žejdlík ( lit.) syrovátky rozmíchá se lžíce mouky se studenou smetanou, na to nalej vařící syrovátku, osol, rozkloktej…
Polévka z karfiolu
Karfiol náležitě očištěný a vypraný rozděl na malé růže a svař s dobrou hovězí polévkou; zatím rozpusť-2 3 loty ( dkg.) másla neb tuku a přidej as lžíci rozsekané zelené…
Polévka z tlučených krup
Přeber 1/2 žejdlíku ( lit.) krup, otři je na sucho a v hmoždíři roztluč, aby byly jak hrubá krupice; nyní sceď dobrou polévku hovězí a když se vaří, zavař do…
Polévka žebrácká (postní)
Rozkrájej do hrnce dobrý chléb žitný, přidej k tomu kmín, nalej piva, osol trochu a vař, až chleba zcela se rozvaří; podle chuti přidá se také něco cukru. Piva vezme…