Archives for DOBRÉ RADY - Page 11
O umění jisti
Nejedná se zde o umění jisti, když není co, nýbrž o uměni s opravdovým uvědoměním požívati, a o způsobech, jak v pravdě užiti všech pokrmů, jež lidstvo pokračující vzdělaností získalo.…
Malá rozprava o uspořádáni hostin
Podává V. L. Fáček, hotelier „u císaře rakouského" v Praze. Naše „tabule* vyznamenávaly a vyznamenávají se dosud jak nejpečlivější úpravou jídel tak svou jednoduchostí v prostírání. Poslední dobou byl však…
Jak se dělá pšeničný škrob
Čtvrt hektolitru (nebo méně) pšenice se vypere a nechá ve vlažné vodě několik dní močiti. Vždy se z ní voda slije, opět nalije jiná a když je tak měkká, že…
Jak se prádlo čistě a bez poškození vypere
Prádlo potřebuje především s dostatek vody, neboť pere-li se v málo vodě, nemůže se dobře propláknouti. Nemá-li se při praní prádlu uškodili, je třeba míli ruce při mnutí ponořeny ve…
Jak se udrží kuchyň v pořádku
Čistota a pořádek jsou v kuchyni nevyhnutelnou a hlavní věcí. Kdyby byla kuchyň sebe chudší a jednoduchá, čistá může a má býti vždy. Upotřebí-lí se nádoba a mnoho mytí nevyžaduje,…
Jak se peče chléb
Je-li díž nová, musí se hodně vypařiti, studenou vodou vymýtí a vysušiti. Pak se vezme as 1ji kila kva šeného chleba (je-li díž větší, než na tri bochníky, musí býti…
Jak se žampiony ve sklepě vypěstují
Dá se do sklepa kus koňského hnojivá, posype se strouhaným komisním chlebem, přesype se to slabě zemí, často zalévá, a po čase objeví se v té půdě žampiony silné i…
Jak se udrží zelený, z lusků vyloupaný hrách
Vyloupaný hrách se přebere a dá se na pletenou lísku sušiti. Popráší se jemným tlučeným cukrem, aby se opotil, opět se popráší, vždy trochu promíchá a nechá se na slunci,…
Jak se tabule upravují
Na tři osoby počítá se l kilo hovězího masa. Při větší hostině má se hleděti k tomu, aby to byl vždy pěkný kus ze špalíčku, a aby se maso nepřevařilo,…
Skopové maso
Skopové. Je-li maso příliš tmavé, je ze starého; kýta pozná se po žilce, je-li mladá, avšak bývá také silná žilka rozpůlena a stočena, pročež pozor! Dušená je šťavnatější než pečená.…