Archives for DOBRÉ RADY - Page 6
Naditá vejce
10—14 na tvrdo uvařených vajec oloupej a na dlouho v polovice rozkrájej, žloutky vyndej a sýtkem promačkej; na to rozpusť 5 lotů másla, 1 1/2 žemličky a ve mléce namoč,…
Polenta
Nech slanou vodu vařiti na pekáči aneb v pánvi, nasyp při vaření mouku polentovou, přidej kus másla mimo lžíci parmasánského sýra a promíchej na ohni řádně. Polenta nesmí býti ani…
Rýže dušená (vlašský způsob)
Vezmi 4 loty (7 dkg.) hovězího morku, 4 loty (7 dkg.) másla a 1/2 velmi jemně rozkrájené cibule, dej vše na kuthánek a nech rozpěniti; přidej napotom 1/2 libry (1/4…
Polévky vodové
Při polévkách vodových jest nejdůležitější jíška. Ta budiž vždy připravena z dobrého tuku, nejlépe másla nebo loje a mouky prosáté. Je nutno, aby měla určitý stupeň barvy, podle toho, do…
O vejcích
K velmi výživným potravinám patří vejce, z nichž se u nás používá hlavně vajec slepičích. Vzácnější jsou vejce husí a kachní. V žádné potravině snad, kromě mléka a vajec, nenajdeme…
Zavářky a vložky do polévek
Žádná hovězí polévka nemá dostatek výživnosti pro tělo, neboť slouží toliko k podráždění sliznice a k povzbuzení chuti. Je tudíž nutno, aby do polévek byly vkládány různé vložky a zavářky,…
Koření
Koření nazývají se rozmanité částky rostlin, nejčastěji plody a květy, kořeny, listy a poupata. Výživné hodnoty nemají, dodávají však pokrmům vůně a povzbuzují chuť k jídlu. Domácí polévkové koření K…
Při polévkách vodových jest nejdůležitější jíška
Jíška budiž vždy připravena z dobrého tuku, nejlépe másla nebo loje a mouky prosáté. Je nutno, aby měla určitý stupeň barvy, podle toho, do které polévky se vkládá. Dříve než jíšku vložíme…
Dieta při zácpě
Vyprazdňováni střevního obsahu děje se u většiny lidí jednou denně, a to obvykle ve stejnou dobu, ale potkáváme se s individuálními zvláštnostmi; někteří lidé mají denně 2—3 stolice, jiní zase…
Dieta při průjmu
Příčiny průjmu jsou rozmanité. Jsou průjmy čistě psychického původu (náhlé leknutí, strach, silné rozčilení, požití špatné potravy). Jsou průjmy následkem zachlazení. Též nemoci žaludeční neb střevní bývají spojeny s průjmy.…