Archives for RŮZNÉ RECEPTY - Page 3
Nádivka z máku
Maková náplň / maková nádivka. Utluč jemně mák, dej jej do kuthánku, nalej naň smetany a nech to vařiti, až se z toho stane hustá kaše, musíš tím ale začasté…
Dušené žampiony
Babiččin recept na dušené žampiony. Vezmi as talířek čerstvých žampionů, z dola stopky trochu odřízni, vyper je několikráte v čerstvé vodě, rozkrájej na lístky a dej hned dusiti. Dej totiž…
Risotto
Vezmi čtvrt libry rejže, několikráte v studené vodě ji vyper, dej pak na kuthan, přidej lžíci rozpuštěného pěkného hovězího loje, šest zrnek bílého pepře, čtyry zrnka nového koření, půl na…
Kaše rejžová
Vezmi dvanáct lotů pěkné rejže, přeber ji a vyper několikrát v horké vodě, nalej na ni tři žejdlíky dobrého mléka, nech to vařit až rejže hodně změkne, pak osol, zvolna…
Polenta po italsku
Do čtyr žejdlíků vařící vody zavař libru mouky kukuřicové, osol a přidej kousek másla a propíchej to obrácenou vařečkou až na dno, nech povařiti, měchačkou to pak dobře rozmíchej, pak…
Omáčka se žampiony
Babiččina žampionová omáčka - recept. Vezmi přehrstí žampionů, trochu šalotu (ošlejchu) a petruželi a všechno na drobno rozsekej, pak to dej na rendlík a na másle dus, nasyp do toho…
Studený křen s octem
Nastrouhej trochu malinkého křenu, dej do nádobky, přidej lžičku strouhané housky, malý kousek cukru, patřičně osol, přilej lžičku hovězí polívky a nalej na to dobrý vinný ocet.
Topinky so sardelovým máslem
Utři na čistěm prkénku čtyry loty dobře očistěných sardelí se šesti neb sedmi loty čerstvého másla. Rozkrájej žemličky na tenké lístky a namaž je tím máslem. Chceš-li, můžeš topinky pokládati…
Topinky s uzeným jazykem
Nakrájej žemličku na tenké topinky, namaž je čerstvým máslem, na jednu topinku polož vždy lístek uzeného jazyka a druhou topinku k ní přitlač. (Podává se jako příchoutka po polívce. Za…
Knedlíky s uzeninou
Rozsekej na drobno dvě libry libové uvařené uzeniny, přidej k tomu dvě na kostky rozkrajené a na másle usmažené a dvě v mléce rozmočené žemličky, vraz do toho tři celá…