Archives for RŮZNÉ RECEPTY - Page 4
Knedlíky se slaninou
Rozkrájej tři žemličky a půl libry čerstvé slaniny na malé kostky dej to na kuthánek a nech do zlatova usmažiti. Pak to dej do mísy, nalej na to žejdlík mléka,…
Smaženec
Dej do hrnku šest žloutků, dvě lžičky tlučeného cukru, čtyry plné vařečky pěkné mouky, trochu osol, přidej čtvrt žejdlíku dobrého mléka a hodně to rozdělej. Ušlehej z bílků sníh a…
Nudle po vídeňsku
Udělej z pěti žloutků a z bílé mouky tenké nudle, usmaž je v převařeném másle do žluta a pak je vlož na čistý ubrousek a nech osáknouti. Pak uvař ze…
Krupičné knedlíky
Zavař do tří žejdlíků mléka půl libry pěkné krupice a když se byla trochu povařila, dej to na mísu a nech vychladnouti. Utři čtvrt libry másla, přidej k tomu vychladlou…
Tvarohové knedlíky
Utři kousek čerstvého másla, vraz do toho šest celých vajec a šest žloutků, přidej libru dobrého tvarohu, osol a dobře to rozmíchej, pak k tomu přidej tolik strouhané žemličky, aby…
Hřiby kamenáče
Hřiby kamenáče upravuji se na tentýž spůsob jako dušené žampiony s taktéž hodí se za obložku k masitým i postním pokrmům.
Nadívané žampiony
Vezmi pěkné větší žampiony, vykroj z nich stopky, vše černé z nich vyškrab a sloupni s nich kůžičku. Dej žampiony do vody, přidej kousek másla, vytlač do toho šťávu z…
Zadělávaní králíci s bílou omáčkou
Dva mladé králíky čistě omej a na úhledné kousky rozkrájej, dej je do hrnku, nalej na ně studené vody, přistav k ohni a nech dvě minuty povařiti, pak králíky vyndej…
Brambory se slaninou
Rozkrájej čerstvou slaninu na drobné kostky, též jednu malou cibuli a nech to usmažiti, pak do toho dej na předešlý spůsob (brambory na loupačku) uvařené a na koláčky rozkrájené brambory,…
Flíčky s uzeninou
Uvař pěkné prorostlé uzené maso a pak na drobno je rozsekej. Udělej těsto jako na nudle, na krájej z ného ťíčky, uvař je v přecezené polívce, v níž jsi byla uzeninu…